De Oorsprong van Heartbonds

De naam 'Heartbonds' heeft een flinke geschiedenis. Ooit begonnen als online coven op het Belise Hekserij Forum, heeft de groep mensen die nu de groep Heartbonds vormt haar oorsprong in een gedeelde interesse voor een paganistische levensvisie. Wat we daarmee bedoelen kun je hieronder lezen.

Hekserij en Paganisme

De termen 'hekserij' en 'paganisme' zullen bij verschillende mensen evenzoveel verschillende associaties oproepen. Hier geven we je een idee van hoe wij deze vormen van natuurspiritualiteit zien, en welke gedeelde visies wij aanhouden tijdens onze activiteiten.

Hekserij

Waar denk je aan bij het woord 'heks'? Sommigen zullen een toverkol voor zich zien, een gebocheld oud vrouwtje met een pukkel op haar neus, dat wormen eet en stoute kinderen in kikkers verandert. Anderen denken wellicht aan mensen die zich met duistere magie bezig houden, die geesten oproepen of zich zelfs met de duivel inlaten.

Waar wij aan denken bij het woord 'heks', is een vrouw of man, die zo veel mogelijk in balans leeft met de wereld om zich heen. Zij (of hij) maakt bijvoorbeeld contact met de natuur om zich heen, door tijdens een boswandeling even een boom aan te raken, of zich geestelijk te laten meevoeren in de wind die over het strand waait, of door een diepe verbinding met het centrum van de aarde aan te gaan. Een heks kan bijvoorbeeld ook heel bedreven zijn in het werken met kruiden, niet alleen in de keuken maar ook door de medicinale werking ervan te kennen. Wat ook kan is dat zij (of hij) veel mediteert, stil zittend op een heuveltop, of dansend in het maanlicht, of gewoon thuis op de bank.

Over het algemeen zien wij heksen als vrouwen en mannen die zeer bewust in het leven staan, die beseffen dat ze altijd lerende zijn, en daardoor op anderen heel wijs over kunnen komen. Nu geldt dit natuurlijk voor heel veel mensen, die zichzelf niet direct in het vakje 'heks' zouden stoppen. De moderne hekserij zoals wij die zien, is een combinatie van oude wijsheden, gebruiken uit de Wicca, en spirituele invloeden uit bijvoorbeeld het Boeddhisme, Hindoeisme, Taoisme en andere mystieke en religieuze stromingen.

Als je tien heksen op straat tegenkomt, en vraagt naar de definitie van hun religieuze visie, zul je tien verschillende antwoorden krijgen. Wil je meer weten over onze visie op een aantal onderwerpen, kijk dan eens bij de verschillende kopjes in het menu links.

Paganisme

Paganisme is een woord waarvan veel mensen de betekenis of het bestaan niet weten. Wicca en hekserij zijn redelijk bekende begrippen in deze tijd, maar paganisme is een term die je niet zo vaak voorbij hoort komen.

In het kort gaat het paganisme er van uit dat alles en iedereen een ziel of energie heeft. Paganisme is de overkoepelende term voor verschillende natuurreligies die er vanuit gaan dat alles in de natuur, zoals bomen, planten, rivieren, de zee, stenen en dieren hun eigen energie hebben. Paganisten geloven dat het goddelijke (de God en de Godin in hekserij) te vinden is in de natuur en in alles wat leeft. Het is dan ook niet raar dat paganisten een grote liefde hebben voor de (moeder) Aarde en proberen daarom hun levenswijze af te stemmen op het ritme van de natuur, de zon en de maan en de natuur en daarnaast een natuurvriendelijke levenswijze aanhouden.

Tot nu toe lijkt het paganisme en hekserij veel op elkaar. Toch is er wel een verschil tussen paganisme en hekserij. Hekserij wordt gezien als een stroming van het paganisme, dus als je jezelf heks noemt is het niet vreemd om jezelf ook paganist te noemen. Het is niet zo dat als je jezelf paganist noemt, jezelf direct ook een heks noemt. Als paganist kun je ook een andere stroming volgen binnen de natuurreligies, zoals het sjamanisme of druidisme.

Het paganisme is breder dan hekserij alleen en kan daardoor door iedere paganist anders geïnterpreteerd worden. Zo kan de ene paganist trouw alle jaarfeesten en maanfeesten volgen en vieren, en mediteert de andere paganist liever om zo spiritueel bezig te zijn. Doordat het paganisme zo breed geïnterpreteerd kan worden is het moeilijk om er een eenduidige beschrijving van te geven. Dit is een nadeel voor een buitenstaander, aangezien het paganisme dan lastiger te begrijpen is. Maar voor de paganist zelf kan dit een heel groot voordeel zijn, je wordt namelijk zelf vrij gelaten om jouw religie op jouw manier in te vullen. Dit geeft veel meer vrijheid dan een aantal andere, meer dogmatische religies. Veel mensen die in bijvoorbeeld een katholieke traditie zijn opgegroeid, ervaren de keuzevrijheid binnen natuurreligie als een prettig iets.

Ben je nieuwsgierig geworden naar hekserij of paganisme? Of ben je al enigszins 'gevorderd' in deze onderwerpen en wil je jouw visie delen? Je kunt ons altijd een mailtje sturen!

Geschreven door MysticFaerie